A B3-vitamin, melyet niacin néven is ismerünk, fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében. Hozzájárul az egészséges anyagcsere-folyamatokhoz, elősegíti az idegrendszer egészségének védelmét, valamint a bőr ápolását.
A B3-vitamin legjobb élelmi forrásai az állati eredetű élelmiszerek közül:
⦿ A húsok - például marhahús, csirke- és pulykamell, sertés vesepecsenye
⦿ A halak - például lazac és tonhal
⦿ A gabonafélék - például rizs, lencse, bulgur, csicseriborsó
⦿ Egyes diófélék - például földimogyoró és kesudió
⦿ Zöldségek - például burgonya, lencse, paradicsom, brokkoli, spenót, hagyma
A B3-vitamin szükséglet kor szerinti eloszlása:
⦿ 0-6 hónap: 2 mg
⦿ 7-12 hónap: 4 mg
⦿ 1-3 év: 6 mg
⦿ 4-8 év: 8 mg
⦿ 9-13 év: 12 mg
⦿ 14-18 év (fiú): 16 mg
⦿ 14-18 év (lány): 14 mg
⦿ Felnőtt (férfi): 16 mg
⦿ Felnőtt (nő): 14 mg
A B3-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például a pellagrának nevezett betegséghez, melynek tünetei között a bőrkiütés, az emésztési problémák és az idegrendszeri zavarok szerepelnek. A túlzott B3-vitamin fogyasztás is negatív hatással lehet a szervezetre, ezért fontos betartani a napi ajánlott mennyiséget.
B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.
A B1-vitamin hozzájárulhat a szív megfelelő működéséhez, a B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok az idegrendszer, a B6-, B12-vitaminok és a folsav az immunrendszer normális működéséhez.
Magas dózisú, tablettánként 1000 μg B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény
Bioaktív B12-vitamin, tablettánként 1500 μg hatóanyag-tartalommal.
Bioaktív B6-vitamin tablettánként 20 mg hatóanyag-tartalommal.
7-féle B-vitamint, tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
A B12 vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál vörösvérsejt-képződéshez és az immunrendszer normál működéséhez.