Pantoténsav, vagyis a jó közérzet vitaminja

Ahhoz, hogy a megfelelő kedélyállapotot elérhessük számos pontnak teljesülnie kell, többek között ide sorolható a rendszeres testmozgás, az emberi kapcsolatok, a megfelelő munka, amely örömet okoz számunkra, a kiegyensúlyozott családi élet és házasság, valamint az egészséges táplálkozás is. A lista meglehetősen hosszú és talán estig sorolhatnánk, mire a végére érnénk. A legfontosabb talán az, hogy elégedettek lehessünk önmagunkkal és a körülöttünk lévő világgal. 

A pantoténsavat, vagyis a B5-vitamintsokan nevezik a jó közérzet vitaminjának, azonban fontos, hogy e vitamin esetén az emberi test minden sejtje számára nélkülözhetetlen anyagról van szó. A B5-vitamin nélkül ugyanis az elfogyasztott élelmiszert sem tudnánk feldolgozni, így mondhatni, hogy az életben maradáshoz is szükséges ez a vitamin. 

A következőkben nézzük meg, milyen szerepet játszik a B5-vitamin az emberi szervezeten belül. 

B5-vitamin élettani hatásai

A B5-vitamint, más néven pantoténsavnak nevezzük, amely egy görög eredetű szó, jelentése: mindenütt előforduló. Vagyis pontosabban fogalmazva ez a vitamin valójában majdnem minden élelmiszerben megtalálható.  Magas koncentrációban van jelen a tejben, a belsőségek közül a májban, a pisztrángban, a heringben, a makrélában, a vadhúsban, a teljes kiőrlésű gabonában, a búzakorpában, a diófélékben, a napraforgómagban, továbbá a sörélesztőben és a méhpempőben is.

A B5-vitaminnak kitüntetett szerepe van a következő folyamatokban:

- energiatermelésben
- a zsír lebontásában, valamint hasznosításában
- erős idegrendszer fenntartásában
- a végtagok megfelelő vérellátásában

Emellett fontos szerepe van a stressz leküzdésében, a szellemi frissesség megőrzésében, valamint a szervezet megfelelő pantoténsav tartalmának köszönhetően a különféle gyulladások kialakulása is hatékonyan előzhető meg. Ennek a vitaminnak köszönhetően a koncentráló képesség és a teljesítmény is támogatható és fokozható. Valamint a haj és a bőr egészségének és szépségének megőrzése is sokban múlik a megfelelő B5-vitamin szinttől.

A B5-vitamin hiánya számos panaszt okozhat a szervezetünkben, többek között okozhatja ízületi fájdalmak kialakulását, ízületi merevséget, de zsibbadásszerű érzést és görcsöket is, valamint szempanaszok is kialakulhatnak hiányától. Továbbá szintén a pantoténsav hiányára vezethető vissza a szájzugban kialakuló repedések, a korai őszülés és hajhullás, de hiányában ingerlékenyek és feledékenyek lehetünk, valamint székrekedésünk is kialakulhat.

B-vitamin ITT!

B-Complex Stressztabletta 60 db (Vitaking)

B-Complex Stressz tabletta 60 db (Vitaking)

B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.

Ár: 3210 Ft
Megnézem

B-vitamin komplextabletta 90 db Bioco

B-vitamin komplex tabletta 90 db Bioco

A B1-vitamin hozzájárulhat a szív megfelelő működéséhez, a B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok az idegrendszer, a B6-, B12-vitaminok és a folsav az immunrendszer normális működéséhez.

Ár: 2890 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo B12-vitamin 1000mcg 60db

BioCo B12-vitamin 1000 mcg 60db

Magas dózisú, tablettánként 1000 μg B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény

Ár: 2490 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo BIOAKTÍV B-12vitamin 60db

BioCo BIOAKTÍV B-12 vitamin 60db

Bioaktív B12-vitamin, tablettánként 1500 μg hatóanyag-tartalommal.

Ár: 3890 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo BIOAKTÍV B-6vitamin P-5-P 20mg 60db

BioCo BIOAKTÍV B-6 vitamin P-5-P 20mg 60db

Bioaktív B6-vitamin tablettánként 20 mg hatóanyag-tartalommal.

Ár: 2590 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit B-komplexlágyzselatin kapszula 100db

JutaVit B-komplex lágyzselatin kapszula 100db

7-féle B-vitamint, tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 1440 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking B-12 vitamin1000mcg 60db

Vitaking B-12 vitamin 1000mcg 60db

A B12 vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál vörösvérsejt-képző­déshez és az immunrendszer normál működéséhez.

Ár: 3850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!